maanantai 12. joulukuuta 2016

Vegaaninen Piparkakkutaikina (+Gluteeniton)


Nyt kun Jouluaattoonkin on enään muutama viikko aikaa, päätin elämäni ensimmäistä kertaa tehdä itse piparkakkutaikinan. Halusin tehdä taikinan, joka soveltuisi monelle ja olisi mahdollisimman allergia ystävällinen. Selailin eri sivustoja ja kirjoja kunnes törmäsin Kinuskikissan ohjeeseen. Palautteen perusteella mitat olivat ohjeessa hyvät vaikka kaikilla piparit eivät onnistuneetkaan. Päätin siis käyttää kyseistä ohjetta oman taikinani pohjana. Tietenkin joutuisin tekemään muutamia muutoksia siihen, jotta ohjeesta tulisi soveltuva blogiini. 

Suurin huolen aiheeni taikinan kanssa oli sen käsiteltävyys. Pysyisikö taikina kasassa? Entä valmiit piparit? Olinhan tekemässä gluteenitonta, maidotonta ja kananmunatonta piparkakkutaikinaa. Olen myös myöhemmin tällä viikolla tekemässä perheeni kanssa piparkakkutalon, joten taikinan piti olla soveltuvaa myös siihen. Olisi katastroofi jos piparkakkutalon seinät eivät pysyisi edes pystyssä. 

Otin reseptin ylös ja tein haluamani muutokset sekä pienensin taikinan kokoa niin, että jos taikina menisi pieleen, ei minulla olisi montaa kiloa kelvotonta taikinaa heitettävänä pois.

Taikina valmistui nopeasti ja olin positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin se pysyi kasassa. Kelmutin taikinan ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan pikkusiskoni kotiin tuloa. Pikkusiskoni saikin nimittäin kotiin tullessaan toimia leipurina sekä maku tuomarina, sillä lapsen suustahan se totuus tulee. 


Voi sitä riemua kun pikkusiskoni pääsi leipomaan pipareita. Parasta tietenkin leipomisessa oli raa`an taikinan syöminen ja näin ollen puolet taikinasta taisikin mennä siskoni suuhun. Vaikka olin pienentänyt ohjeen kokoa, tuli taikinasta hyvin yksi pellillinen pipareita. Se saikin riittää. Valmiit piparit päätyivät vielä koristeluun ja sen jälkeen pääsimme maistelemaan kunnolla. 

Näistä pipareista tuli super hyviä enkä ollut uskoa todeksi miten hyvin olin onnistunut. Pikkusiskoni sanoi pipareita paremmiksi kuin kaupan omat ja antoi arvosanaksi (asteikolla 0-10) täydet 100 pistettä :D Äitinikin sanoi pipareiden maistuvan aivan kuuluisilta Annan piparkakuilta. Piparit eivät olleet pelkästään hyviä, ne olivat myös rapeita eivätkä murenneet käsiin.

Tällä ohjeella onkin myöhemmin kiva leipoa piparkakkutalo.

Alla oleva ohje on alkuperäisessä koossa eli pipareita tulee noin kolme pellillistä. Pienempää annosta varten puolita ohje.


Ainekset:

200 g Huoneenlämpöistä margariinia
2,5 dl Tummaa sokeria
1,5 dl Siirappia (mieluiten tummaa)
2 rkl Chian-siemeniä
6 rkl vettä
1 litra Gluteenitonta jauhoseosta
4 tl Leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
4-5 rkl Piparkakkumaustetta

Ohje:

Laita Chian-siemenet veteen ja anna turvota noin 15 minuuttia. 
Hienonna turvonneet chian-siemenet sauvasekoittimella tai muuta keinoa apua käyttäen.
Paloittele huoneenlämpöinen margariini isoon kulhoon.
Kuumenna siirappi ja sokeri kiehuvaksi niin että sokeri sulaa kunnolla joukkoon. Varo polttamasta.
Kaada kuuma siirappi-sokeri seos margariinin joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Lisää joukkoon hienonnetut chian-siemenet.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan pienissä erissä aluksi puuhaarukkaa käyttäen, lopuksi kädellä sekoittaen.
Muotoile taikinasta litteä ja kääri hyvin kelmuun.
Anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.
Ota huoneenlämpöön hieman ennen kaulimista. 
Voit helpottaa kaulimista kaulimalla taikinan kahden leivinpaperin välissä, näin taikina ei jää kiinni pöytään taikka kaulimeen. Muista jauhottaa leivinpaperi/pöytä.
Jos taikina lämpenee liikaa, kääri se kelmuun ja laita hetkeksi pakastimeen. Tämän jälkeen taikinaa on taas helpompi käsitellä.

Paista 200°C n.5 minuuttia

Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti